05 Aug 2020
praktijk

De reflexwerking van artikel 185 WVW

In artikel 185 WVW is de aansprakelijkheid geregeld van de eigenaar van een motorrijtuig, de gemotoriseerde, bij een ongeval op een weg met een niet-motorrijtuig, de ongemotoriseerde. Als artikel 185 WVW van toepassing is, is de gemotoriseerde in beginsel aansprakelijk voor de ontstane schade van de ongemotoriseerde, tenzij er sprake is van overmacht. Het komt echter ook voor dat de gemotoriseerde zelf schade heeft opgelopen door een ongeval en deze wil verhalen op de ongemotoriseerde. De rechters staan dan onder meer voor de vraag welk gedeelte van de schade van de gemotoriseerde voor vergoeding in aanmerking komt.

1. Toepassing artikel 185 WVW

Om artikel 185 WVW toe te passen moet er voldaan zijn aan enkele voorwaarden. Allereerst moet er sprake zijn van een verkeersongeval. Dit hoeft niet per se een aanrijding tussen twee weggebruikers te zijn. Ook een on...

Inloggen

Mandatory field
Mandatory field
Wachtwoord vergeten?

Geen abonnement?

Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van VAST kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.

Neem een abonnement

Keywords

Aansprakelijkheidsrecht
Letselschade
Reflexwerking
Verkeersaansprakelijkheid
Verzekeringsrecht

Auteur(s)

Femke Uijen

Advocaat bij Jeroen Bosch Advocaten

LinkedIn