17 May 2021
praktijk

De zorgvuldigheidsnorm voor grondwerkers bij graafwerkzaamheden

Het wordt steeds drukker in de ondergrond en door de energietransitie zal die drukte de komende jaren alleen maar toenemen. Een belangrijk onderdeel van de energietransitie is het aardgasvrij maken van woonwijken, wat leidt tot extra graafwerkzaamheden in de ondergrond door bijvoorbeeld de aanleg van warmtenetten of de verzwaring van elektriciteitsnetten. Het is van belang zoveel mogelijk te voorkomen dat graafschade ontstaat bij graafwerkzaamheden in de grond.

 

In dit artikel gaan wij in op het belang van regels omtrent graafschade, het wettelijke kader omtrent het voorkomen van graafschade, de richtlijnen die door de uitvoerders van graafwerkzaamheden (grondroerders) zijn vastgesteld en de ‘rechtskracht’ die door de rechtspraak aan deze richtlijnen is toegekend in het kader van aansprakelijkheid voor graafschade. Daarbij gaan wij kort in op de relevantie van de Clausule Voorkomen Schade Aan Kabels en Leidingen (de Modelclausule), die in december 2020 is gepubliceerd door de Coöperatieve Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs U.A. (VNAB). Wij sluiten dit artikel af met een samenvatting en enkele afsluitende opmerkingen.

1. Het belang van regels omtrent graafschade

Voordat wij ingaan op het juridische kader omtrent graafschade, is het belangrijk kort stil te staan bij de regels over het voorkomen van graafschade. Het belang van deze regels wordt het best geïllust...

Inloggen

Mandatory field
Mandatory field
Wachtwoord vergeten?

Geen abonnement?

Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van VAST kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.

Neem een abonnement

Keywords

Aansprakelijkheidsrecht
Bouwrecht
CROW-richtlijn 500
Graafschade
Grondroerders
Modelclausule
Verzekeringsrecht
Zorgvuldigheidsnorm

Auteur(s)

Leone Klapwijk

Advocaat-partner bij Van Doorne N.V.

LinkedIn

Joost Gille

Advocaat bij Van Doorne N.V.

LinkedIn