
Sinds 1 juli 2021 hanteert de AFM een nieuw boetetoemetingsbeleid
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan bij schending van een wettelijke gedragsnorm overgaan tot een formele of informele handhavingsmaatregel. Met het nemen van een informele handhavingsmaatregel beoogt deze gedragstoezichthouder om een normschender zodanig te beïnvloeden dat deze zijn gedrag aanpast. In veel gevallen gaat het om niet openbare instrumenten: een normoverdragend gesprek met de betrokken overtreder of een aan deze gerichte normoverdragende brief. Echter, de AFM kan ook overgaan tot het publiceren van een waarschuwing. Informele handhavingsmaatregelen hebben geen wettelijke grondslag. Het geven van een aanwijzing en het opleggen van een last onder dwangsom zijn herstelsancties, deze formele handhavingsmaatregelen hebben een reparatoir karakter.
De zwaarste formele handhavingsmaatregel is het opleggen van een bestuurlijke boete, deze is punitief (bestraffend) van aard. De AFM heeft de wijze waarop zij de hoogte van een boete bepaalt vastgelegd in haar boetetoemetingsbeleid. De jongste versie daarvan is de op 1 juli 2021 van kracht geworden, hierna te behandelen, beleidsregel Boetetoemetingsbeleid AFM 2021 (Stcrt. 2021, 29600).
Doel en reikwijdte
Evenredigheid en transparantie zijn de belangrijkste doelen van het boetetoemetingsbeleid. Enerzijds wil de AFM in elke afzonderlijke zaak tot een boete komen waarvan de hoogte, alle omstandigheden van het geval in aanmerking g...
Voor het lezen van dit artikel is een abonnement nodig. Login of vraag een abonnement aan.
Geen abonnement?
Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van VAST kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.
Neem een abonnementKeywords
Auteur(s)

Verbonden aan het Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) en het Expertisenetwerk voor Financieel Recht (EFR)