
Klimaatrisico’s in de verzekeringssector
Blog
De European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) heeft zich tot doel gesteld duurzaamheidsrisico’s in het prudentiële raamwerk voor verzekeraars te integreren. In verband hiermee heeft EIOPA afgelopen zomer drie documenten gepubliceerd over aan klimaatverandering gerelateerde risico’s voor de verzekeringssector:
- een pilot dashboard voor het beschermingshiaat bij natuurrampen;
- een methodologische paper over de mogelijke opname van klimaatverandering in het kapitaalvereiste voor verzekeringstechnisch risico van de Solvency II-standaardformule; en
- een rapport over schadeverzekeringen en prijsstelling in het licht van klimaatverandering.
Achtergrond
De Europese Unie wil van Europa uiterlijk in 2050 het eerste klimaatneutrale continent maken en daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor duurzame financiering. Onder duurzame financiering wordt verstaan het proces van naar behoren rekening houden met ecologische en sociale overwegingen bij besluitvorming over investeringen, hetgeen leidt tot meer investeringen in op de langere termijn gerichte en duurzame activiteiten. Zowel de nationale als de Europese toezichthouders, waaronder EIOPA, besteden aan dit onderwerp dan ook veel aandacht.
Drie nieuwe publicaties
EIOPA heeft, als onderdeel van haar activiteiten op het gebied van duurzame financiering, op 8 juli 2021 drie publicaties uitgebracht die zien op de impact die klimaatrisico’s op de verzekeringssector (zullen gaan) hebben. Hierna loop ik deze publicaties kort langs.
1. Pilot dashboard voor het beschermingshiaat bij natuurrampen
Het pilot dashboard is een Excel-sheet dat voor de verschillende Europese landen het beschermingshiaat voor verschillende risico’s bij natuurrampen weergeeft. Het dashboard is ontwikkeld op basis van publiek beschikbare gegevens en het oordeel van deskundigen. Het geeft het beschermingshiaat op twee manieren weer:
- het historische beschermingshiaat, gebaseerd op waargenomen verschillen tussen economische en verzekerde historische verliezen; en
- een schatting van het huidige beschermingshiaat, afgeleid uit een combinatie van het gevaar, de kwetsbaarheid, de blootstelling en de verzekeringsdekking.
Het belangrijkste doel van het pilot dashboard is het vaststellen van een kader om de belangrijkste risicofactoren voor het beschermingshiaat bij natuurrampen te bepalen en het verzamelen van relevant bewijsmateriaal en gegevens. Beoogd wordt om daarmee de onderliggende oorzaken van het beschermingshiaat te achterhalen en maatregelen vast te stellen die de verliezen van de samenleving bij natuurrampen helpen verminderen.
EIOPA is momenteel bezig het pilot dashboard op basis van de uitkomsten van een eerder gehouden consultatie te herzien en streeft ernaar de herziene versie in 2022 te publiceren.
2. Methodologische paper Solvency II-standaardformule
Omdat het de stellige verwachting is dat de frequentie en de ernst van natuurrampen als gevolg van klimaatverandering zullen toenemen, vindt EIOPA dat – ter bescherming van verzekeringnemers, en om de stabiliteit van de verzekeringsmarkt te waarborgen – in de solvabiliteitskapitaalvereisten (SCR) voor het verzekeringstechnisch risico van natuurrampen rekening moet worden gehouden met de verwachte gevolgen van klimaatverandering. Daartoe is het methodologische paper opgesteld. Dit bespreekt eerst de tot dusver gebruikte methodologie voor de kalibratie van de SCR voor natuurrampen. Vervolgens wordt, door een analyse van welke risico’s en welke landen door klimaatverandering worden getroffen, ingegaan op klimaatverandering in Europa. Daarna wordt uitgewerkt hoe klimaatverandering in de kalibratie van de standaardformule voor de SCR voor natuurrampen zou moeten worden opgenomen. Geconcludeerd wordt dat er een duidelijke behoefte is om klimaatverandering voor de geïdentificeerde risico’s en regio’s expliciet in aanmerking te nemen bij de kalibratie van de standaardformule voor natuurrampen. De SCR-parameters voor natuurrampen zouden bovendien op regelmatige basis opnieuw moeten worden beoordeeld en, waar nodig, gekalibreerd. Om adequaat rekening te kunnen houden met klimaatverandering, ziet EIOPA transparantie als een belangrijke factor. Openbaarmaking van de behandeling van klimaatverandering voor elk model dat in deze context wordt gebruikt, vindt EIOPA zowel voor de sector als voor de toezichthouders zeer nuttig. Verzekeraars zouden deze informatie kunnen gebruiken om mogelijke afwijkingen van risico’s die niet in de berekening van de SCR zijn meegenomen te beoordelen. Dit zou verzekeraars in staat moeten stellen om in hun risicobeheer en governance verregaand rekening te houden met de door klimaatverandering toegenomen risico’s.
EIOPA consulteerde eerder al een discussienota over dit onderwerp.
3. Rapport over schadeverzekeringen en prijsstelling
Het rapport onderzoekt de mogelijkheid voor (her)verzekeraars om bij te dragen aan adaptatie aan en mitigatie van klimaatverandering door de verzekerbaarheid van risico’s gerelateerd aan klimaatverandering te ondersteunen. Doel van het rapport is de sleutelrol te benadrukken die de (her)verzekeringssector kan spelen bij de mitigatie van en adaptatie aan klimaatverandering. Daartoe bespreekt het rapport eerst de beginselen voor het verzekeren en beprijzen van schadeverzekeringen en gaat het vervolgens in op de uitdagingen die samenhangen met kortlopende schadeverzekeringscontracten en de jaarlijkse herprijzing in de context van klimaatverandering. Dit laatste ter illustratie van de impact van klimaatverandering op de prijsstelling, de betaalbaarheid en het verzekeringsbeschermingshiaat. Door gebruik te maken van de bij hen beschikbare gegevens, deskundigheid en risicobeoordelingscapaciteit kunnen verzekeraars verzekeringnemers stimuleren om de verzekerde risico’s te beperken. EIOPA adviseert (her)verzekeraars in overweging te nemen om door middel van risicogebaseerde prijsstelling, contractvoorwaarden en acceptatiestrategie, maatregelen te treffen voor de adaptatie aan en mitigatie van klimaatverandering.
Het rapport is gebaseerd op een discussienota die eerder door EIOPA werd geconsulteerd.
Vervolgstappen
De drie documenten die EIOPA afgelopen zomer heeft gepubliceerd maken de Europese verzekeringssector alert op de rol waarvan de Europese toezichthouder verwacht dat verzekeraars die gaan spelen in het proces van mitigatie van en adaptatie aan klimaatverandering. Klimaat- en duurzaamheidsrisico’s zullen ook worden geïntegreerd in het prudentiële raamwerk voor verzekeraars.
Het zal voor niemand een verrassing zijn dat het hierbij niet zal blijven. EIOPA heeft aangekondigd in ieder geval naar de volgende onderwerpen onderzoek te zullen doen:
- een risicogebaseerde prudentiële behandeling van verzekeringsproducten die verband houden met de adaptatie aan klimaatverandering;
- de integratie van de eisen inzake adaptatie aan en mitigatie van klimaatverandering in de eisen inzake verzekeringsdistributie, producttoezicht en governance; en
- het potentieel voor langlopende schadeverzekeringscontracten, rekening houdend met de noodzaak om innovatieve oplossingen te ontwikkelen.
Klimaatverandering noodzaakt verzekeraars er dus toe om op verschillende vlakken voortvarend aan de slag te gaan om duurzaam aan de eisen van de toezichthouders te kunnen blijven voldoen.