12 Oct 2022
praktijk

Aansprakelijkheid van accountants in faillissement: valkuilen en kansen voor curatoren

Aandacht voor de rol van accountants bij faillissementen neemt steeds verder toe. Regelmatig ondernemen curatoren rechtsmaatregelen tegen accountants van failliete vennootschappen bijvoorbeeld wanneer de accountant vlak voor het faillissement een goedkeurende verklaring bij de jaarrekening heeft afgegeven en positief heeft verklaard over de continuïteitsperspectieven van de onderneming. Denk daarbij aan de faillissementen van Econcern, Eurocommerce en Imtech. Accountants worden in dat kader niet alleen bij civiele procedures betrokken; curatoren maken ook steeds vaker gebruik van de tuchtprocedure bij de Accountantskamer.

 

Ondanks het toenemende aantal aansprakelijkstellingen en tuchtklachten zien wij in de zaken die wij behandelen dat het succesvol claimen van schade bij accountants nog niet zo eenvoudig is. Wat heeft een curator precies nodig om tot een succesvolle aansprakelijkstelling te komen? Wij zetten in dit artikel enkele aandachtspunten uiteen.

 

De accountant als poortwachter

De accountant bekleedt een belangrijke rol in het maatschappelijk verkeer. Hij fungeert immers als een soort poortwachter, wiens taak het is om te voorkomen dat onjuiste of misleidende jaarrekeningen in het verkeer ...

Inloggen

Mandatory field
Mandatory field
Wachtwoord vergeten?

Geen abonnement?

Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van VAST kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.

Neem een abonnement

Keywords

Aansprakelijkheid
Aansprakelijkheidsrecht
Accountant
Faillissement
Faillissementsrecht
schade
Sschuldeisers
Tuchtrecht

Auteur(s)

Rhea Bask

Advocaat Herstructurering en Insolventie bij Van Benthem & Keulen

LinkedIn

 

Linde van Dieren-Muller

Senior advocaat Herstructurering & Insolventie bij Van Benthem & Keulen

LinkedIn