02 Nov 2022
praktijk

SPECIAL CYBERRISICO’S - Artikel 2: Overwegingen over verplichtingen en aansprakelijkheden op het gebied van cybersecurity – nu en in de toekomst

Mogelijk heeft u inmiddels gehoord van de NIS-richtlijn (NIS staat voor ‘Netwerk- en informatiesystemen’). En mogelijk heeft u ook gehoord van de NIS2-richtlijn. Maar het is ook goed mogelijk dat dit u nog niets zegt. Dat is nu nog niet zo erg, maar binnenkort verandert dat. Omdat de NIS2-richtlijn allerlei nieuwe verplichtingen in het leven roept op het gebied van cybersecurity. Die raken mogelijk uw bedrijf, of u zelf. 

In sommige gevallen zal door de overheid proactief worden gehandhaafd. Dit artikel vertelt u over de minimumeisen waaraan uw bedrijf nu en straks moet voldoen, en over de mogelijke consequenties als uw bedrijf daaraan niet voldoet.

 

1. Inleiding

De ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity (en cybercrime) gaan razendsnel. Inmiddels wordt onze afhankelijkheid van digitale technologie en het internet alleen maar groter (in 2024 zullen naar verwachting ruim 22 miljard appa...

Inloggen

Mandatory field
Mandatory field
Wachtwoord vergeten?

Geen abonnement?

Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van VAST kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.

Neem een abonnement

Keywords

Aansprakelijkheid
Aansprakelijkheidsrecht
Cybersecurity
NIS
NIS2
Ondernemingsrecht

Auteur(s)

Jouko Barensen

Advocaat bij Ploum Rotterdam Law Firm

LinkedIn

Hugo van Aardenne

Advocaat bij Ploum Rotterdam Law Firm