08 Nov 2022
praktijk

Verwerkt u (toch) ook bijzondere persoonsgegevens?

Onder de Algemene verordening gegevensbescherming (hierna: ‘AVG’) gelden voor de verwerking van bijzondere persoonsgegevens strengere regels dan voor het verwerken van reguliere persoonsgegevens. Bijzondere persoonsgegevens zijn bijvoorbeeld persoonsgegevens die zien op de gezondheid of seksuele gerichtheid van betrokkenen.

In een recent arrest van het Europese Hof van Justitie is bevestigd dat het begrip bijzondere persoonsgegevens breed moet worden uitgelegd. Wanneer sprake is van bijzondere persoonsgegevens, welke gevolgen aan deze kwalificatie zitten en, wellicht belangrijker, wat dit betekent voor de praktijk, wordt besproken in dit artikel. Daarbij komen ook boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en gerechtelijke uitspraken aan bod.

 

1. Wat zijn de bijzondere categorieën van persoonsgegevens?

De AVG definieert persoonsgegevens, samengevat, als: ‘alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon (de “betrokkene”)’. De informatie moet dus iets ze...

Inloggen

Mandatory field
Mandatory field
Wachtwoord vergeten?

Geen abonnement?

Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van VAST kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.

Neem een abonnement

Keywords

Autoriteit persoonsgegevens
AVG
Bijzondere persoonsgegevens
Persoonsgegevens
Privacy
Privacyrecht

Auteur(s)

Nina Witt

Advocaat bij Ploum, Rotterdam Law Firm

LinkedIn

Lars Boer

Advocaat bij Ploum, Rotterdam Law Firm

LinkedIn