18 Nov 2022
praktijk

SPECIAL CYBERRISICO’S - Artikel 3: De AVG-aspecten bij een cyberaanval

Een cyberaanval, zoals een Denial of Service-aanval of ransomware-aanval, kan leiden tot een inbreuk in verband met persoonsgegevens. Dit wordt in de praktijk ook wel een datalek genoemd. Dat een cyberaanval plaatsvindt is al vervelend genoeg voor een organisatie, maar het brengt vaak ook nog allerlei vraagstukken met zich mee, zoals wanneer is nu sprake van een datalek bij een cyberaanval, wat moet er gebeuren op het moment dat een datalek heeft plaatsgevonden door een cyberaanval, op welke manier kan een datalek door een cyberaanval worden voorkomen en hoe kunnen de gevolgen daarvan worden geminimaliseerd? De antwoorden op deze vragen zullen worden behandeld in deze bijdrage, waarbij de cyberaanval wordt bekeken vanuit het perspectief van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Aan de hand van een fictieve casus komt het wettelijk kader van de AVG1 aan bod en worden er praktische tips gegeven hoe te handelen bij een datalek. De geschetste casus kent enkele variaties die in deze bijdrage zullen worden toegelicht om zo de ...

Inloggen

Mandatory field
Mandatory field
Wachtwoord vergeten?

Geen abonnement?

Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van VAST kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.

Neem een abonnement

Keywords

Aansprakelijkheid
Aansprakelijkheidsrecht
AVG
Beveiliging
Cybersecurity
Datalek

Auteur(s)

Ruben Krul

Advocaat privacy en ICT bij Holla legal & tax

LinkedIn

Femmie Schets

Advocaat privacy en ICT bij Holla legal & tax

LinkedIn