06 Nov 2024
praktijk

Mediation bij verzekeringsgeschillen: partijen gedwongen met elkaar om tafel?

In juli van dit jaar heeft de Hoge Raad een interessant arrest gewezen over de (uitleg van een overeengekomen) mediationclausule, en meer specifiek over de vraag of deze clausule in een zakelijke overeenkomst tussen professionele partijen rechtens afdwingbaar is (HR 12 juli 2024, ECLI:NL:HR:2024:1078). Deze uitspraak heeft gevolgen voor allerlei rechtsverhoudingen in verschillende rechtsgebieden, waardoor hierover al het nodige is geschreven. Ook in verzekeringsland wint mediation als vorm van geschilbeslechting de laatste jaren aan populariteit, reden waarom het aardig is dit arrest ook onder de verzekeringsrechtelijke loep te nemen. Daarnaast wordt in deze bijdrage een aantal factoren genoemd die van belang kunnen zijn bij het beantwoorden van de vraag of mediation in bepaalde verzekeringsgeschillen zinvol is, alsook bij het opstellen van clausules die mediation bij verzekeringsrechtelijke geschillen voorschrijven.

1. Mediation(-clausules) in verzekeringsland

 

Mediation als vorm van geschilbeslechting

Mediation is een vorm van geschilbeslechting waarbij partijen onder begeleiding van een mediator op vertrouwelijke wijze onderhandelen en afspraken met elk...

Voor het lezen van dit artikel is een abonnement nodig. Login of vraag een abonnement aan.

Inloggen

Mandatory field
Mandatory field
Wachtwoord vergeten?

Geen abonnement?

Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van VAST kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.

Neem een abonnement

Keywords

Aansprakelijkheidsrecht
ADR
Mediation
Mediationclausule
Polisvoorwaarden
Uitleg
Verbintenissenrecht
Verzekeringsvoorwaarden

Vindplaatsen

ECLI:NL:HR:2024:1078

Auteur(s)

Lissa Boersma

Werkzaam op de sectie Litigation & Insurance van CMS Amsterdam

LinkedIn